ДЕСЕТ ОСНОВНИ ФАКТА ЗА АКУМУЛАТОРИТЕ

Публикуван на:
Последна редакция:

В автомобила акумулаторът играе много важна роля, защото той помага на двигателя да запали. След това вие теоретично може да го премахнете, а двигателят да продължи работата си. Но ние не ви препоръчваме да тествате тази теория, защото ще имате проблем, ако решите да запалите двигателя, след като го изключите.

За акумулаторите има много митове и грешни схващания, но ние ще ви посочим 10 основни факта, които ще ви помогнат да разберете как точно работят те и така ще можете да извлечете най-голяма полза от тях.

 1. Акумулаторите се презареждат
  Превозните средства трябва да се движат редовно и на дълги разстояния, за да може акумулаторите да се презареждат правилно или да освобождават своята мощност постепенно. Всъщност редовните и дълги преходи биха могли да удължат живота им.
 2. Алтернаторът и стартерът се влияят от слабия акумулатор
  Ако акумулаторът е слаб може да окаже влияние върху алтернатора или стартера на автомобила, защото алтернаторът се опитва да компенсира липсата на мощност и да захрани стартера, а така и двата елемента се претоварват.
 3. Животът им продължава 5 години
  Акумулаторът, монтиран във вашия автомобил е проектиран така, че да удовлетворява нуждите на конкретната марка и модел. Като автомобилът се поддържа правилно и се движи на разстояния, които дават на акумулатора достатъчно време за презареждане, неговият живот ще продължи 5 години.
 4. Най-добре е специалист да монтира новия ви акумулатор
  Препоръчваме Ви да потърсите специалист, ако решите да подмените акумулаторната си батерия с нов, защото дори и една минимална грешка, може да причини повреда на цялата електрическа система на автомобила.
 5. Светлинният индикатор на таблото
  Не бързайте веднага да сменяте акумулаторът с нов, ако на таблото ви се появи светлинен индикатор показващ проблем с него, защото невинаги той е проблемът. Светлинната индикация може да е свързана с алтернатора или някоя друга неизправност в електрическата система. Въпреки това ние ви съветваме, веднага да потърсите специалист, който да открие проблема, защото всяко забавяне може да причини по-сериозни повреди и скъпи ремонти.
 6. Неправилното свързване може да причини сериозни повреди
  Ако кабелите са свързани неправилно с акумулатора, това води до протичане на ток с обратна полярност, това сериозно ще увреди електронната система на автомобила. Ще унищожи бушоните ( предпазителите) и потенциално може да причини избухване на батерията.
  Именно затова ние ви съветваме акумулаторът да бъде монтиран само от специалист.
 7. Повредени или неизправни акумулатори могат да повиши разхода на гориво
  Те могат да повлияят на икономията на гориво, защото алтернаторът ще трябва да компенсира слабата мощност и да го зарежда адекватно, а това допълнително натоварване води до повишаване разхода на гориво.
 8. Студеното време е причина за загуба на мощност
  Много студеното време може да доведе до загуба на мощност на акумулатора. По тази причина съвременните акумулаторни батерии имат усилватели, които дават допълнителен тласък и подпомагат стартирането на двигателя в студените сутрини. Но имайте предвид, че и екстремно високите температури също могат да причинят загуба на мощност.
 9. Изхабените акумулатори не бива да бъда изхвърлени
  Всички негодни вече за употреба трябва да се рециклират, защото съдържат оловен диоксид и сярна киселина, които могат да навредят сериозно на околната среда, като и да бъдат опасни за здравето на човека.
  Ако ще заменяте вашия акумулатор с нов, върнете при нас стария за рециклиране.
 10. Изборът на акумулатор с правилен размер е от изключителна важност
  За да направите правилния избор когато имате нужда от нов акумулатор най-добре посетете нашия сайт, където ви очаква голямо разнообразие от модели на топ марки като Varta, Veber и Berga.
   
loading...