РЪКОВОДСТВО ЗА ИЗБОР НА АКУМУЛАТОР

Публикуван на:
Последна редакция:

Идеята да отложите покупката на нов акумулатор докато стария напълно се скапе и вашата кола не иска да пали е наистина лоша идея. Но според нашите проучвания точно това правят много хора.

Вероятно ще ви се наложи да подмените акумулатора 1 или 2 пъти през целия живот на вашия автомобил като двете основни причини за това са, или защото акумулатора е прекалено стар или е износен от повтарящите се цикли на заряд и разряд.
Наистина е адски неприятно, когато колата ви е най-необходима да не можете да запалите, защото не сте обърнали внимание на акумулатора, не разполагате с кабели, за да ви подадат ток и ще трябва да изчакате пътна помощ.

В това ръководство ще споделим с вас няколко добри идеи и стратегии как да се грижите за акумулаторите, как да избирате подходящите и да ги подменяте.

Предварително проучване
Преди да отидете да купувате нови евтини акумулатори е добре да се запознаете със следните няколко съвета, които ще ви помогнат да направите най-добрия избор и ще задоволи вашите нужди.

Бъдете проактивни
Вземете на сериозно задачата да проверявате вашия акумулатор и да го поддържате периодично. Не забравяйте кога е датата за профилактика, защото това ще удължи живота на вашия акумулатор особено когато е в гаранция.

Тествайте всяко година вашия акумулатор
Докато почти всички от днешните акумулатори за коли са без поддръжка, ние ви препоръчваме да не пропускате да тествате вашия акумулатор при специалист. Ако живеете в по-топъл климат е препоръчително на всеки две години да правите тези тестове, ако сте в по-студен на всеки 4 години.

Акумулаторът трябва да е подходящ за вашия автомобил
Когато дойде момента да закупите нов акумулатор задължително се уверете, че новия ще бъде с подходящи размер и разположение на клеми (пунктове) за вашия автомобил. Преди да закупите даден акумулатор проверете в ръководството за потребителя или в магазина дали размера му ще в подходящия за вас.

Съобразете акумулатора с климата, в който живеете
Това е от решаващо значение, тъй като ако: живеете в предимно по-топъл климат често високите температури са неблагоприятни за акумулаторите, увеличава се корозията на плочите и по-бързо се изпарява електролита, който е необходим за тока. Дългият живот е изключително важен, особено ако пътувате на кратки разстояния, които не остават време на акумулатора да се презареди.

В случай, че сте на по-студен климат ще ви трябват по-мощни модели, които ще издържат на студ и няма да се само разреждат толкова лесно.

Проверете датата на производство
Не е тайна, че с времето акумулаторите губят от своя капацитет дори когато са на склад. За да бъдете сигурни, че избрания модел ще ви върши оптимална работа, задължително проверявайте датата на производство и не купувайте по-стари от 6 месеца. Повечето акумулатори имат код върху кутията. При някой се използват букви за месеца („А“ за януари) и цифри за годината („6“ за 2016), а други използват цифрова дата.

Рециклиране на старата батерия
Токсичното олово и киселина на акумулатора могат лесно да се рециклират и повечето търговци на дребно без проблемно биха се погрижили за старата ви батерия. При закупуването на нов най-вероятно ще трябва да заплатите допълнителна такса, която ще ви бъде възстановена ако предадете вашия стар и излишен вече акумулатор.

Сравнете гаранциите
Важно е си изберете не само подходящ акумулатор, но и такъв с по-дълъг срок на гаранцията и евентуална безплатна замяна при повреда. Кодът 24/84 например показва безплатна подмяна от 24 месеца и пропорционална гаранция от 84 месеца.
Имайте предвид, че признаците показващи нулева грижа от ваша страна като например ниски нива на водата и неправилна инсталация могат да анулират гаранцията.

Вземете правилни я размер
Акумулаторите се предлагат в разнообразие от размери. Важно е да се изберете най-подходящия, за да си гарантирате, че ще паснат точно и ще осигурят достатъчно мощност на вашия автомобил. Ако клемите са на грешното място, кабелите на вашата кола може да не могат да достигнат или не могат да се поберат безопасно. За това най-добре е да потърсите съдействие от персонала в магазина, който ще ви помогнат с избора и монтажа на акумулатора.

Размер 65 (Top Terminal): Подходящ за големи коли, камиони и спортни автомобили като Ford или Mercury.
Размер 75 (Side Terminal): Подходящ е за някои автомобили на General Motors от средния и компактния клас, както и за няколко от моделите на Chrysler.
Размер 24 / 24F (Top Terminal): Подходящ за много автомобили Acura, Honda, Infiniti, Lexus, Nissan и Toyota.
Размер 34/78 (Dual Terminal): Подходящ за по-големи превозни средства Chrysler и много 1996-2000 GM пикапи, SUV и средно големи и големи седани.
Размер 35 (Top Terminal): Подходящ за повечето японски автомобили, включително и последните модели Honda, повечето автомобили Subaru, както и повечето автомобили Nissan и Toyota.
Размер 51R (Top Terminal): Подходящ за много японски автомобили като Honda, Mazda и Nissan.
Размер 47 (H5) (Top Terminal): Подходящ за много модели Buick, Chevy, Fiat и Volkswagen.
Размер 48 (H6) (Top Terminal): Подходящ за много европейски, както и американски автомобили като Audi, BMW, Buick, Cadillac, Chevy, GMC, Jeep, Mercedes, Mini, Volkswagen и Volvo.
Размер 49 (H8) (Top Terminal): Подходящ за много европейски и азиатски автомобили като Audi, BMW, Mercedes и Hyundai.

loading...